9 november 2021. Een dag cultuur proeven. We beklimmen als eerste rots Vessagiriya, waar veel boeddhisten gingen mediteren, je ziet de uitgesleten zitplaatsen.
Onze chauffeur verteld dat het veel makkelijker is om vanuit de auto op blote voeten naar de tempels te gaan. Wij als trouwe volgers gehoorzamen maar komen er gauw achter dat onze tere voetzolen hier nog aan moeten wennen, elk steentje zullen we voelen. Isurumuniya is de eerste tempel die we bezoeken. Bij binnenkomst van een tempel zal je altijd een maansteen zien. Wil je het hele verhaal over het Boeddhisme horen, dan kan je beter Hans op zoeken, veel te lang voor mijn blog.
Bij de volgende tempel staat de heilige Bodhiboom, de boom der Verlichting. Het is een afstammeling van de boom waaronder Boeddha de Verlichting bereikte en is meer dan 2000 jaar oud. Dat is wel te zien, de boom moet op veel plaatsen ondersteund worden.
Ruwanweliseya is een prachtig complex. Je voelt de rust. Mensen die een kaarsje branden. In gebed zijn. Mediteren. Offeren. Wierook (die overal erg lekker geurt).
Bij de Jethawanaramaya stupa vinden Hans zijn voeten het genoeg geweest. Binnen zie je hele kleurrijke boeddha beelden. De liggende boeddha is een afbeelding van een gestorven boeddha. De linker grote teen is kleiner dan van de rechtervoet. De gedachte hierbij is; Als je sterft krijg je lijf een schrik reactie waardoor de grote teen kleiner is….. Bijzonder zijn de muurschilderingen. Als je er langs loopt draaien de hoofden en voeten mee…
Nog een paar ruïnes bezoeken we waar we op schoenen rond mogen lopen.
En dan als laatste gaan we naar Mihintale toe. Een heilige bergtop, waar het boeddhisme in Sri Lanka begonnen is. Wij als toeristen hoeven niet de hele heuvel op te klimmen, wij hoeven slechts 1000 traptreden op te lopen.. Op het platform blijf ik rondkijken en genieten. Hans gaat toch weer op blote voeten samen met onze chauffeur Sumith de rots beklimmen. Knap hoor, de traptreden worden op de rots, uitgesleten stukjes waar je je voeten neer kunt zetten. Dagen later horen we Sumith nog steeds aan mensen vertellen hoe Hans als jonge man die rots beklommen heeft