Swaziland

Mkhuze – Swaziland

Tegen de tijd dat ik naar bed wilde gaan kregen we bezoek van een vleesmuis. Een aantal groepsgenoten hebben al eerder bezoek gehad van een vleermuis. Nu is het onze beurt. Ik schrik me de pleuris en ren als een malle de kamer uit. Die vleermuis moet zo snel mogelijk ons huis verlaten. Papa en mama werken hem samen de deur uit. Opgeruimd staat netjes. Nu kan ik met een gerust hart slapen. Het is vandaag een stuk minder heet dan gisteren en iets koeler op de kamer. Alle ramen staan open en er staat zelfs een beetje wind. Ik val snel in slaap, maar wordt midden in de nacht wakker van een mug in mijn klamboe. Er zitten genoeg gaten in het ding om ongedierte binnen te laten. Als ik wakker ben hoor ik ook de Bush Baby buiten. Even later gaat mama een poging doen om de Bush Baby te spotten. Dat is gelukt, alleen het vastleggen niet. Later word ik weer wakker vanwege harde wind en waai ik bijna mijn bed uit.

Om zes uur stap ik uit bed. We maken ons klaar om een rondje over het terrein te maken. De Impala’s en Nyala’s lopen langs ons huisje. Ook de apen komen door de tuin gewandeld. We lopen als eerste naar de vogelhut op zoek naar dé ijsvogel. Als we op het punt staan om de hut te verlaten zie ik iets kleurrijks in de verte. Ik pak mijn camera er bij en ja hoor, het is dé ijsvogel. Het vogeltje zat te ver weg tussen te veel takjes dat ik hem alleen onscherp heb kunnen vasten, maar het bewijsmateriaal is er. Misschien komt het door het slechte(re) weer, maar we kunnen weinig vogels spotten. Om half acht gaan we uitgebreid ontbijten en daarna hebben we nog alle tijd om nog een rondje over het terrein te lopen. De vogels zijn nu een stuk actiever en het is ook een stuk zonniger aan het worden. We zien een ander soort ijsvogel. Daardoor kom ik op een ander pad uit achter onze huisjes waar het wemelt van de vogels. In een paar minuten tijd spot ik zo vijf nieuwe soorten en kan ik er zelfs een aantal vast leggen. Ik haast me snel naar mama en papa om hen op te halen en de prachtplek te laten zien. De vogeltjes zitten er nog steeds en we zien zelfs weer een breedbek scharrelaar. Alle kleuren van de regenboog lijken bijna voor te komen in dit vogeltje. De kleuren die er niet in voorkomen zitten wel in de andere vogeltjes die hier rond vliegen. Wat jammer dat we de afgelopen dagen nauwelijks vogels gespot hebben en nu we weg moeten alles tevoorschijn komt.

Om negen uur gaan we met de bus het park verlaten. Onderweg zien we nog een aantal dieren, maar tijd om te stoppen hebben we niet, want het is een lange reisdag. In een uur tijd rijden we terug naar de doorgaande weg. Daarna komen we diverse bekende plekken tegen. We rijden door Hluhluwe, komen bijna uit bij Ghost Mountain en daarna door Mkuze. We zijn drie uur op weg en zijn nog geen meter vooruit gekomen. Geen idee hoe wij rijden, maar voor mij gevoel hebben we nu drie rondjes gemaakt. Dat is erg frustrerend, want dat betekent dat we er nog lang niet zijn. Onderweg maken we een stop bij de supermarkt om water te halen. Bij elke supermarkt en in elk dorpje staan marktkraampjes waar ze groente en fruit verkopen. De kraampjes bestaan vaak uit niet meer dan een paar planken met mogelijk nog een afdakje. Ook al worden er maar vijf trossen bananen verkocht, er zitten minstens drie vrouwen achter de kraam. Het is een sociaal gebeuren. Wij kopen bananen nadat onze vorige tot moes zijn geslagen toen we met de bus over een hobbel ging en wij een meter omhoog uit de stoelen kwamen en de zware rugtas boven op de bananen terecht kwam. Vrij snel daar na komen we bij de grens met Swaziland. Het is een echt land met een eigen koning, taal en munteenheid. We moeten door de doaune en dat gaat verrassend snel.

Rooibekkwelea

Eénmaal in Swaziland maken we kennis met hun traditionele woningen (homesteads). Het zijn allemaal kleine hutjes gemaakt van riet. Het ziet er mooi uit, maar het is ook zeer primitief. Het landschap wordt prachtig met bergen, rivieren en uitzichten. Bij een restaurant gelegen midden in de natuur gaan we lunchen. Het Nisela Safari restuarant duurt het lang voordat we het eten krijgen, maar dat is geen straf. Het is een groot terrein met genoeg bomen en heel veel vogels. Zo lang het eten er niet is kunnen wij lekker vogelen. In een uur tijd hebben we heel wat nieuwe vogelsoorten gespot. Het was één groot feest. Wat jammer dat we verder moeten, maar hopelijk komen wij ook uit op een mooi plek met net zo veel vogels.

Rooivlerkspreeu
Diederikkie
Kwêvoël
Aankomst Milwane Wildlife Sancturary

De reis naar onze lodge duurt nog drie uur. Dat is een flinke tegenvaller. Dat de reis vier uur zou duren klopt van geen kant. We hobbelen rustig verder door het snikhete Swaziland. Het is een land dat grotendeels leeft van landbouw. Velden vol met ananassen, bananenplantages en suikerriet. Om kwart voor zes komen we dan eindelijk aan bij Milwane Wildlife Sanctuary. Het is en natuurpark waar we doorheen moeten rijden om bij de Lodge te komen. De zon gaat al onder en het zonlicht is prachtig. Onderweg zien we veel soorten bokken en wrattenzwijnen. Er is zoveel te zien. Als we aankomen bij de Lodge zijn we erg blij. Het is schitterend gelegen en al wild loopt voor je huisje langs.

Onze accommodatie in Swaziland

Wij verblijven in Beehives. Het zijn koepelhutjes gemaakt van riet. De enige opening in de hutjes is de deur. Dat wordt vannacht flink zweten. Zo snel mogelijk droppen we onze spullen en gaan genieten van de laatste zonnestralen. We hebben een prachtig uitzichtpunt voor de Afrikaanse zonsondergang met daarbij een wrattenzwijn met jongen. Wat een plaatje is dit. Om half zeven worden we al aan tafel verwacht, dus haastje repje gaan we terug naar ons hutje om ons om te kleden zodat we mug proof aan tafel kunnen zitten. Het eten van het buffet smaakt goed. Het was een vermoeiende dag in de bus en nu snel naar bed om morgen de hele dag buiten te spelen.

Blesbok
Jong Knobbelzwijn
Knobbelzwijn
Gewone Tarentaal
Groene Meerkat

Mlilwane

Met een ventilator naast mijn bed was het vannacht uit te houden in het snikhete hutje. Om zes uur moesten we al weer paraat staan voor de wandeling met vogelgids. Het is niet zo heel mooi weer en dat is gunstig voor ons. Niet te heet om rond te wandelen. Het nadeel is dat de vogels minder actief zijn. Desondanks zien we toch enorm veel vogels. We slenteren langs het water en riet op zoek naar vogels. Er is zoveel te zien en vooral de Red Bischop, (Rooivink) laat zich prachtig zien. Het is een vogel die alleen in de lente zo mooi rood is. Daarna is het een saai vogeltje. Onvoorstelbaar dat deze vogel zo’n gedaanteverandering ondergaat.

Rooivink
Rooivink

De hele groep is enorm enthousiast als we een bijeneter zien. Een vogelsoort die ook hoog op mijn verlanglijstje staat. Het is een hele kleurrijke vogel met groen, oranje, wit en blauw. Een half uur later is het al iets minder interessant. Ze blijken hier met bosjes rond te vliegen. Daardoor hebben we alle kans om het beestje prachtig vast te leggen.

Rooikeelbyvreter
Rooikeelbyvreter

In een paar uur tijd zien we zoveel nieuwe soorten vogels dat het maar goed is dat we ze hebben opgeschreven. Ik weet nu al niet meer wat we allemaal gezien hebben. De ijsvogel die we gespot hebben ben ik natuurlijk niet vergeten. Wat een beauty is het. Naast alle vogels loopt er ook genoeg groter wild rond. Blesbokken, impala’s, nyala’s, gnoe’s (Wildebeest), zebra’s en een krokodil. Het landschap is zo mooi groen met aarde dat diep rood van kleur is. Met de wilde dieren er bij is het enorm genieten van deze ochtendwandeling.

Wanden waar ijsvogels nestelen

Milwane Wildlife Sanctuary

Milwane Wildlife Sanctuary
Zebra in Milwane Wildlife Sanctuary

Drie uur later zijn we terug bij het restaurant waar we hongerig aanvallen op het ontbijt. Wij zijn niet de enige die hongerig zijn. Ook de Wevers pikken een graantje (letterlijk, want ze eten van de muesli) mee. We tafelen lekker lang en wisselen ervaringen uit over de waarnemingen van de ochtend. Het restaurant is aan het water gelegen van waar je ook goed vogels kan spotten. De bomen zitten vol met Heilige Ibissen die aan het nestelen zijn. De schildpadden zwemmen langs ons heen en een enorme krokodil ligt in het water. Om half elf zijn we terug op de kamer. Ik ben zo moe van het slenteren en de indrukken dat ik drie kwartier plat ga om bij te tanken.

Skoorsteenveër
Groenrugreier

Met nieuwe energie gaan we om half twaalf op pad. We lopen een deel van de route die we vanochtend ook gedaan hebben. Nu kunnen we ons eigen tempo aanhouden en zo lang stil staan bij een vogel als we zelf willen. Het is te merken dat de ochtendspits van vogels voorbij is en er een stuk minder te vinden zijn. Dat mag de pret niet drukken, want er zijn nog steeds meer dan voldoende vogels te spotten.

Bontrugwewer
Bontrugwewer in zijn nest
Rooikeelflap

We steken een riviertje over en de zebra’s komen naar ons toe gelopen. We nemen wat afstand en de Zebra gaat uit de rivier drinken. Het is een schitterend gezicht. De andere Zebra’s komen er ook aan, maar de Gnoe komt er ook aan. We kunnen hier veilig rondlopen, maar zo’n beest is toch wel een beetje eng. We nemen meer afstand en moeten een tijdje wachten voordat we onze route kunnen vervolgen.

Zebra met jong
Zebra
Zebra
Gnoe

Tijdens het wandelen komen we overal groepsgenoten tegen. Iedereen geniet op zijn eigen manier van de vrije dag en leeft zich uit in dit immense natuurpark waar je met gemak meerdere dagen kan doorbrengen. We lopen een stuk door het bos en komen uit bij een mooie weide waar het stikt van de vogels. Er vliegen weer een aantal nieuwe soorten rond die amper vast te leggen zijn. Deze vogels leven laag bij de grond. Met wat geduld is het gelukt om er één vast te leggen en het blijkt een Pink Throated Twinspot te zijn. Wauw, weer één vogel van mijn wensenlijst. Ik kan al bijna naar huis. Zoveel heb ik al kunnen afstrepen. Snel tevreden zijn we niet, want een vogel vastleggen kan altijd beter.

Geelwewer

Om kwart over twee zijn we terug bij de hutjes. Moe van de wandeling in het warme Afrika, en dan schijnt de zon niet eens. Het temperatuurverschil met gisteren (toen het zonnig was) is dan ook aanzienlijk. Voor de hutjes staan picknickbanken waar we gezellig met een aantal groepsgenoten zitten.

Rooibeksysie
Dikbekwewer
Koning Rooibekkie
Witborsspreeu

Bij het winkeltje halen we een ijsje. Ze verkopen hier Magnum’s met Mint smaak. I love it! Het ijsje eten we op bij het restaurant met uitzicht op het water. Aan ijs eten zouden we bijna niet toe komen. De ibissen staan zo mooi in het water. De schildpadden komen in grote aantallen voorbij en zelfs een reuzen ijsvogel komt voorbij. Niet veel later komt er nog een kleine knalblauwe ijsvogel op een takje zitten. Het wordt hier al vroeg donker en de puf is wel op na zo’n fantastische dag. Nog even ontspannen in de hut voordat we mogen eten en slapen voor een nieuwe dag in Afrika.

De wrattenzwijnen slapen rondom het kampvuur

Knobbelzwijnen bij het kampvuur



Dit bericht is geplaatst in 2019-5 Zuid Afrika. Bookmark de permalink.