St. Lucia

Jangroentje

Wakkerstroom – St. Lucia

We vertrekken pas om acht uur, maar we willen graag nog gebruik maken van de gelegenheid om te vogelen rondom het Guesthouse. Helaas werd ik al voor vijf uur wakker en kon ik daarna niet meer slapen. Zo zat ik al om half zes bij mijn ouders op de kamer om mama mee te nemen naar de tuin. In alle vroegte hebben we een heel aantal mooie vogels gespot in de tuin. We kregen zelfs nog gezelschap van een groepsgenoot die de verleiding ook niet kon weerstaan om nog even te genieten van deze prachtplek. De topper van deze ochtend is de Sunbird/Jangroentje. Het weer ziet er helaas niet heel goed uit. Het is aan de frisse kant en de nodige regen zou elk moment uit de lucht kunnen vallen. De bergen zijn ook verstopt in de wolken. Om zeven uur krijgen we een warm ontbijt en warmen ons op aan een kopje koffie/thee. Tegen acht uur stappen we de bus in en verlaten dit Guesthouse. We zijn hier twee nachten geweest en hebben enorm genoten van de gastvrijheid van deze eigenaren. Dit stel runt samen het Guesthouse en legt je enorm in de watten. De persoonlijke aandacht en tips maken het een super leuk verblijf.

Kaapse Wewer

De route slingert door de bergen en het weer wordt als maar slechter. We rijden door behoorlijke mist. Af en toe vangen we een glimp op van het uitzicht. Als het helder weer is moet dit vast een prachtige route zijn. We hebben een andere zitplaats in de bus gekregen en die is nog rampzaliger dan de andere plekken in de bus. Vandaag moeten we een uur of zes doorbrengen in de bus en na een krap uur hebben we al geen kont meer over en geen idee hoe we nog in deze bus moeten zitten.

We passeren een provinciegrens en komen in Kwazulu-Natal. Met het oversteken van deze grens lijkt het landschap direct te veranderen. Er zijn opeens bomen, prachtige landschappen en primitieve huisjes waar het echt Afrikaanse leven zich af speelt. Koeien, geiten, schappen en kippen lopen gewoon langs de weg. De mensen in deze provincie hechten ook veel waarde aan hun cultuur en leven erg traditioneel en spreken hun eigen taal: Zulu. Na een paar uur hobbelen mogen we de bus uit om onze blaas te legen. De tempartuur is gestegen en het is heerlijk om buiten te zijn. Onze kont kan even uitdeuken voordat we weer uren op dit verschrikkelijke stoeltje met geen beenruimte moeten doorbrengen. Het landschap blijft veranderen. De bergen maken plaats voor uitgestrekte boomgaarden en kwekerijen. Citrusvruchten, lychees, mango’s er groeit hier een hoop fruit. Hectares vol met Eucalyptusbomen.

Voor de lunch stoppen we bij Ghost Mountain. Een prachtig (luxe) resort met een geweldige tuin waar we kunnen vogelen. Het valt niet mee om ons naar de tafel te krijgen, want de eerste vogels zijn al gespot. We bestellen zo snel mogelijk ons eten en gaan er dan op uit. We lopen over een boardwalk naar een uitzichtpunt op een meer. Er lopen prachtige jacana’s rondt en in het riet wemelt het van de wevers die druk bezig zijn om hun jongen te voeden in de prachtig geweven nestjes die ware kunstwerken zijn. Dat een vogel die kan bouwen is onbegrijpelijk. Als hoogtepunt spotten we nog een ijsvogel in vlucht. De tijd vliegt en we gaan snel terug naar de tafel om te eten. We hebben een heerlijke sandwich gehad waarna we opnieuw de prachtige tuin in duiken. Het is heerlijk weer, niet te heet maar wel behoorlijk benauwd. Je hebt echt het gevoel in een botanische tuin te zijn. Het is jammer dat we nu alweer weg moeten. We hebben nog een heel stuk te gaan.

Swartoogtiptol
Bij Ghost Mountain resort
Grootlangtoon
Geel Wewer
Rooiborssuikerbekkie – vrouwtje
Koraalboom

In twee uur rijden we door naar het dorp St. Lucia. Na uren amper verkeer tegen te komen wordt het aanzienlijk drukker op de weg. De begroeiing veranderd en langs de weg is het één en al groen met prachtige bomen. Vooral de koraalboom is heel mooi. Een gigantische boom met rode bloemen. Er zijn ook bomen met gele en paarse bloemen. De weg wordt smaller en we spotten prachtige vogels vanuit de bus. Ik ben helemaal in mijn nopjes als ik een speciale ooievaar (wolnekooievaar) en de eerste (gekroonde) neushoornvogel zie. Voordat we naar de Lodge rijden maken we nog een stop bij het natuurreservaat bij de kust van St. Lucia. Helaas hebben we weinig tijd om het goed te bekijken, maar de route door het bos is al prachtig.

Groene Meerkat

Het doet een beetje denken aan de jungle in Costa Rica. De apen lopen hier met bosjes rond. Op de parkeerplaats staat een Rietbok. Een super schattig, klein bokje met een hele mooie oranje/bruine vacht. Het is enorm schichtig en schiet snel de bosjes in. Op de boardwalk zien we weinig leven, maar het is wel zo fijn om even de benen te strekken. Tegen een uur of vijf komen we aan bij de Lodge. Het is een kleine teleurstelling, want er is nogal veel beton en weinig groen. Iedereen zoekt naar de weelderige tuin zoals die omschreven wordt, maar die is in geen velden of wegen te vinden.

De lange reisdag was heel vermoeiend en ik plof neer op de bank met de benen gestrekt. Even niks doen en genieten van een comfortabele bank. We gaan mooi op tijd eten in het dorp bij Reef & Dune. We kunnen lekker buiten zitten en genieten van Afrikaanse Bobotie. Het is heerlijk, wel een tikkeltje anders dan de Nederlandse versie. Hier komen geen bonen aan te pas. Het is vlees, vlees en nog eens vlees. Na deze lange reisdag gaan we vroeg onder de veren.

De nieuwe vogels van vandaag:
– Jangroentje
– Rooivlerkspreeu
– Kaapse Wewer
– Grootlang
– Heuglinjanfrederik
– Bontvisvanger
– Geel wewer
– Rooiborssuikerbekkie
– Bruinslangarend
– Rooipensreier
– Wolnekooievaar
– Rooibekrenostervoël
– Gekroonde neushoringvoël

The Forest Lodge, St. Lucia

St. Lucia – Boottocht + Cape Vidal

Vandaag kunnen we uitslapen. We hoeven “pas” om half acht aan het ontbijt te zitten. Waar het ontbijt plaats vindt is een aantal keren van plaats gewijzigd. Als wij om half zeven naar buiten gaan om te vogelen en naar een ander hotel lopen voor het ontbijt, worden we aangesproken door de receptioniste. Het is wederom gewijzigd en het ontbijt zal in ons hotel plaats vinden. Wij vinden dat jammer, want dat andere hotel is veel mooier en in de buurt van veel vogels. De receptioniste en wij hebben een geheimpje waar niemand iets van af weet. Zij doet net alsof wij elkaar niet gesproken hebben en wij gaan gewoon naar The Forest Lodge om daar te vogelen en te ontbijten. Wat een fantastisch idee was dat. We lopen nog maar net de hoek om van ons hotel en spotten de eerste vogel en wat voor één. Het is een neushoornvogel met een jong. Weer twee stappen verderop zien we een prachtig baardmannetje. De vogels vliegen om de oren en bepalen de route naar het ontbijt. We zien een boom vol Turako’s/Bloukuifloeries. Dit zijn prachtige, grote en bovenal kleurrijke vogels. Het geluk is met ons, want we zien zelfs twee soorten. Het feest blijft maar doorgaan. De Hop zit er prachtig bij. De wandeling die in vijf minuten had gekund duurde nu een uur.

Jonge Gekroonde neushoringvoël
Gekroonde neushoringvoël
Rooikophoutkapper
Bloukuifloerie
Hoephoep
Bruinkopvisvanger
Swartvlieëvanger

We schuiven aan bij het ontbijt waar niemand zich afvraagt wat wij daar doen. Het is een uitgebreid ontbijt waar we enorm van genieten. Het verse fruit is hier ook zo lekker. Ondertussen lopen we een aantal keren door de prachtige tuin waar we nog een aantal kleurrijke vogels en een nieuw soort neushoornvogel spotten. Als we tegen negen uur terug komen bij onze lodge vraagt de groep zich bezorgd af waar wij waren gebleven. Wij doen alsof we nergens van weten…

Bosmusikant
Kortbeksuikerbekkie

Om kwart over negen lopen we door het dorp naar de opstapplaats van onze boottocht door het Isimangaliso gebied waar we nijlpaarden, krokodillen en hopelijk ook een heel aantal vogels kunnen spotten. Een reusachtige boot hebben we helemaal voor onszelf ter beschikking. Daardoor kan de gids rekening houden met ons vogelaars. Al vrij snel zwemt er een krokodil naast de boot. Dat beest kan ook nog snel zwemmen. We slaan af en varen tussen de bomen/mangrove waar drie nijlpaarden tussen de bomen verstopt zitten in het water. Tussen al het groen zitten ook twee mooie nacht reigers. Ze zijn zo goed verstopt dat het heel moeilijk is om ze vast te leggen op camera.

Krokodil
Wewer nesten

De wevers zijn aan de andere kant druk bezig om hun nestjes te maken in het riet. Het water is in een week zo hard gestegen dat ze hun nesten nu een stuk hoger in het riet moeten bouwen. Daarna varen we op de grote rivier en stoppen een aantal keren om de nijlpaarden te bewonderen. Ze zitten grotendeels onder water waardoor je niet veel meer ziet dan af een toe een paar flapperende oortjes, ogen en met geluk hun hele kop. Ze zijn nog zo groot en toch niet op camera vast te leggen. We hopen dat een nijlpaard zijn bek open doet, maar helaas. Daar hebben ze momenteel geen zin in.

St. Lucia
Nijlpaard

De Afrikaanse Visarend zit hier ook met grote aantallen vandaag. We krijgen de kans om het dier goed vast te leggen. Op slechts een paar meter afstand kunnen we de vogels zien. De twee uur vliegen voorbij en we moeten moeite doen om op tijd terug te zijn bij de opstapplaats. Een purperkoet houdt ons weer even op. Het was een prachtige boottocht. Als we terug aan wal zijn lopen we in een Afrikaans tempo naar een eettentje. Het is knap warm en benauwd aan het worden. Bij Kauai eten we een gezonde wrap en een verfrissende smoothie. Met een volle maag lopen we terug naar het hotel waar we een uurtje uit rusten voordat we op pad gaan.

Visarend

Om twee uur stappen we in de bus om naar Cape Vidal gedaan. Overal wordt dit aangeboden en ik ging er van uit dat we met een open voertuig door dit gebied zouden gaan, we zullen het moeten doen met onze verschrikkelijke bus. Ik zit helemaal achterin, kan weinig zien en geen enkel raam open doen. Dat frustreert mij mateloos als ik zie wat voor prachtig wild wij tegen komen. Knobbelzwijnen, allerlei soorten bokken en zebra’s. In een boom zitten een aantal Bijeneters, maar de bus uitstappen tussen al dat wild is onmogelijk.

Knobbelzwijn
Koedoe
Ellipswaterbok

We krijgen één mogelijkheid om uit te stappen, van het uitzicht te genieten en vogels te spotten. In de verte spotten we een Europese Bijeneten en een baardmannetje die bessen uit de boom eet die net zo rood zijn als het vogeltje zelf.

Rooikophoutkapper

We rijden verder naar het strand en zien een aantal schichtige Rode Duikers (kleine bokken). We worden vrij gelaten en gaan op zoek naar de Duiker. We vinden het beestje en kunnen het voor het eerst vast leggen. Eén boom is geliefd bij de apen en zit vol met blauwe apen. De apen zijn niet blauw, maar hun ballen wel. Echt babyblauw met een knalrode piemel.

Rode Duiker
Rode Duiker
Samango Aap

We lopen natuurlijk ook even naar het strand. De wolken gaan net voor de zon en met een beetje wind er bij is het niet te heet. Lekker met de voetjes in het water. Behalve onze groep is er geen mens te vinden op dit enorme strand.

St. Lucia
Geelbekwou

We gaan het bos weer in en krijgen de kans om nog een roofvogel vast te leggen. Om vijf uur gaan we terug naar het dorp en zien onderweg een banded mangoose. We gaan gelijk eten bij een visrestaurant tegenover de lodge. We eten er een gezonde maaltijd salade met vis, linzen, kikkererwten en couscous. Allemaal ingrediënten die ik totaal niet Zuid-Afrikaans vindt. De maaltijd sluiten we af met een dessert. Een fantastische pepermunt, caramel, pompoentaartje en een Kitkat Shake. Nu snel naar de kamer, verhaaltje typen en met de kippen op stok. Morgen moeten we ook met de kippen uit de veren.

  • Dieren die we gespot hebben:
  • Nijlkrokodil
  • Nijlpaard
  • Koedoe
  • Buffel
  • Zebra
  • Rode Duiker
  • Samango Aap
  • Ellipswaterbok
  • Knobbelzwijn
  • Zebra Mangoeste

Vogels gespot vandaaag:
– Hoephoep
– Rooikophoutkapper
– Bloukuifloerie
– Mosambiekloerie
– Bruinkopvisvanger
– Witoorhoutkapper
– Gewone Kwikkie
– Swartvlieëvanger
– Witrugnagreier
– Gewone nagreier
– Visarend
– Europese byvreter
– Blouwangbyvreter
– Grootkoningriethaan
– Bosmusikant
– Swaelstertbyvreter
– Geelbekwou
– Geelborswillie
– Kortbeksuikerbekkie

St. Lucia – Hluhulwe-Umfolozi National Park

De wekker gaat om kwart over vier. Volgens mij is dat een nieuw record op vakantie. Doordat we zo vroeg naar bed zijn gegaan hebben we toch nog acht uur kunnen slapen. Met een duf hoofd stappen we uit bed en maken ons klaar op de automatische piloot. Al voor vijf uur zitten we in de Jeep die ons in één uur tijd naar het nationale park brengt. De jeep is open, maar kan worden afgesloten om de wind tegen te houden. Voor het geval we het koud krijgen is er ook nog een fleecedeken. Het valt reuze mee. Ondertussen proberen we wakker te worden zodat we straks paraat zijn voor alle dieren die we hopen tegen te komen.

Een wever is zijn nest aan het bouwen
Bij de ingang van Hluhulwe park

Bij de ingang van het park zitten bomen vol met nestjes van Wevers. Het lijkt bijna een kerstboom met al die ballen (nesten) er in. Een aantal neushoornvogels vliegen over. Er zijn nu al volop vogels te spotten. We gaan het noordelijke gedeelte van dit grote park bekijken. Het landschap is ontzettend mooi met behoorlijke heuvels vol met bomen in allerlei tinten groen. Het is dichtbegroeid en dat maakt het ook zo lastig om hier wilde dieren te spotten.

Hluhluwe
Hluhluwe
Giraffen

Toch zien we al vrij snel een aantal giraffen staan tussen en achter alle bomen en struiken. Wat is het een verademing om in een jeep te zitten. Alle ruimte, geen ramen en iedereen kan prima foto’s maken en alle dieren bekijken. Op een nog veel grotere afstand zien we een eenzame olifant op de berg staan. Veel wild zien we niet, maar vogels zijn er in overvloed. Er zijn zoveel kleurrijke vogels en doordat wij als vogelgroep in één jeep zitten kunnen we zo vaak voor ze stoppen als we willen. Iedereen komt hier naar toe voor het grote wild, maar wij stoppen zo vaak voor de vogels dat we bijna geen kans krijgen om wild te spotten. De natuurgeluiden zijn ook zo mooi. De ene vogel zingt nog harder en mooier dan de andere. Hoe langer we in de jeep zitten hoe enthousiaster we worden en hoe vaker we STOP roepen. De gids trapt op de rem en gaat weer in zijn achteruit. Op zoek naar de plek waar we het vogeltje zagen. Het grootste deel van de tijd lukt het ook aardig om ze vast te leggen. Op een gegeven moment moeten we keuzes maken en kunnen we niet voor elke LBB stoppen. Dit is nou echte vogelvaktaal en de afkorting staat voor Little Brown Bird. Die zijn hier in overvloed. Niet heel indrukwekkend qua kleur, maar wel qua zang.

Kleinstreepswael
Bruinjakhalsvoël
Konkoit
Kleinbyvreter
Impala
Impala
Hluhluwe

Na een paar uur rond hobbelen stoppen we voor een picknickontbijt. Het ontbijt stelt niet veel voor, maar daar zijn we op voorbereidt. Ik leef wel op een aantal granenrepen en een stuk fruit. Dat geeft mij nog een extra kans om vogels te spotten. Op dit kleine stukje kunnen we vrij rondlopen zonder bang te hoeven zijn dat er een olifant voor onze neus staat. Het uitzichtpunt is mooi en er vliegt van alles voorbij. Neushoornvogels, Sunbirds, Hop, Turako.

Na de lunch gaan we ons meer focussen op het grotere wild, maar dat werkt vandaag niet zo best mee. Dit park staat bekend om de neushoorn, maar in geen velden of wegen zijn ze te vinden. Het lukt ons uiteindelijk om er vier te spotten, maar door al het groen zien we niet veel meer dan een rug en een kont. Af en toe vangen we een glimp op van een oor of oog. Erg jammer dat we ze niet beter hebben kunnen waarnemen. De tijd is nog niet om en hopelijk komen we onderweg nog meer tegen. Ook al hebben we de focus verlegd van de vogels op het grote wild. De vogels laten zich graag zien aan ons. Een Trap, Hoen en Griel komen we tegen.

Gelukkig is het landschap mooi en verveelt het niet snel, de energie begint wel op te raken. De hele ochtend in een Jeep zitten en gefocust zijn op dieren is erg vermoeiend en daarbij komt nog de warmte. De puf is op, maar de gids is nog niet van plan om terug te keren. Vanaf grote afstand (alleen zichtbaar met verrekijker) zien we twee neushoorns. Eén olifant hebben we van iets dichterbij gezien. De bavianen zitten op de grond tussen de struiken.

Hluhluwe
Witte neushoorn
Hluhluwe
Zoek de neushoorns
Hluhluwe
Olifant

Als we zo druk bezig zijn om de olifant te bewonderen zouden we bijna missen dat we zebra’s en impala’s ondersteboven rijden. Voor het eerst vandaag zien we de dieren zo dichtbij zonder allemaal begroeiing ervoor. We nemen de tijd om van het spektakel te genieten.

Mestkever nog niet in de jeep

Opeens voel ik iets aan mijn tenen kriebelen. Wat zit er nu weer voor vlieg? Als ik naar beneden kijk schrik ik mij een ongeluk. Een mestkever van minstens vijf centimeter loopt langs/over mijn voet heen. Een mestkever op de grond tegen een bal olifanten stront zoals we zo juist zagen vind ik mooi. Dat beest op mijn voet vind ik alleen een heel slecht idee. Er ligt een baksteen bij mijn voeten en ik probeer het dier te doden, maar zo’n beest plet je niet zomaar. Als ik een lichte krak heb gehoord ben ik gerustgesteld. Voor de zekerheid plaats ik mijn voeten op de baksteen voor het geval er nieuw ongedierte in de jeep komt. Even later hoor ik mama haar bekende kreet uit slaan. Dan weet je direct dat ze last heeft van een spin of een ander eng beest. De kever was nog niet dood en nu loopt die bij mama over haar voeten heen. Papa was onze held en heeft het beest de jeep uit gezet. Om half één verlaten we het park en moeten nog dat hele eind terug rijden naar St. Lucia. Ik doe mijn ogen dicht om even uit te rusten. Als ik net mijn ogen open en op zij kijk spot ik nog een nieuw soort Ibis.

Om half twee zijn we terug in onze kamer en vallen om van de honger. We hebben nog amper gegeten vandaag. Eigenlijk zijn we te moe om eerst nog naar een restaurantje te gaan. De noedels die we hebben ingeslagen voor geval van nood komen nu goed van pas. Op ons terras eten we onze simpele lunch op. Als je honger hebt is dit een prima oplossing. Nog even uit rusten en het is al half drie. Tijd om naar buiten te gaan. Het is zonde om binnen te zitten met dit prachtige weer in zo’n mooie omgeving. Het is heel benauwd waardoor we wel heel rustig moeten lopen. Als eerste gaan we naar de coffeeshop voor een echt cappuccino met een Afrikaans taartje er bij. Geen idee wat het moet voorstellen, maar het smaakt goed. Stil zitten lukt ons niet. We willen er op uit en vogels spotten. We lopen nog wat verder naar de opstapplaats van de boot excursie in de hoop nog wat vogels te spotten. Veel meer dan een zwaluw zien we niet, het beestje gaat wel mooi voor de foto zitten. Op de terugweg zien we een Amathyst Spreeuw. Als de zon op deze vogel schijnt is die paars/roze van kleur.

Glansspreeu

Elke keer als we aan het vogelen zijn komen we mensen tegen die ons aanspreken. Het lijkt hier veel normaler dan in Nederland om vogels te spotten. De man geeft ons nog allerlei tips over waar we vogels kunnen spotten, zonder eigen vervoer wordt dat wat lastig. Na een leuk praatje gaan we verder en zien we een aantal glans spreeuwen. Deze vogels kleuren heel mooi blauw op als de zon op hen schijnt.

We slaan een zijstraatje in en komen uit bij een stukje tuin dat hoort bij een hotel. Er is geen hek dus wij lopen er gewoon doorheen en hebben het geluk twee neushoornvogels te spotten. Wederom een nieuw soort. Het houdt niet op vandaag. Om alles uit onze dag te halen sluiten we de dag af met een rondje door het “park” (een heuvel met veel bomen in het dorp waar veel vogels zitten) en een wandeling naar de brug vanwaar we nijlpaarden kunnen spotten. We hebben geluk, want er ligt een groepje relatief dichtbij. De energie is nu op. Na een lekkere pizza gaan we vroeg naar bed om bij te komen van deze mooie en vooral intensieve dag. Morgen gaan we het rustiger aan doen.

Gewone Boskraai
Nijlpaarden

  • Dieren die we vandaag gespot hebben:
  • Vleermuizen
  • Giraffen
  • Olifant
  • Impala’s
  • Witte neushoorns
  • Nyala
  • Zebra’s
  • Groene meerkat
  • Nijlpaarden

Nieuwe vogels van vandaag:
– Dassievoël
– Kleinstreepswael
– Bruinjakkalsvoël
– Langbeenkorhaan
– Kuifkoptarentaal
– Kleinbyvreter
– Fiskaalvlieëvanger
– Konkoit
– Witborsduifie
– Witpenssuikerbekkie
– Waterdikkop
– Bontnuwejaarsvoël
– Draadstertswael
– Gewone Boskraai
– Dikbekwewer

Dit bericht is geplaatst in 2019-5 Zuid Afrika. Bookmark de permalink.